I Sverige har vi en lång tradition inom många olika sporter. Vi har i allmänhet alltid varit duktiga inom vintersport där namn som Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg och Anja Pärson är några av de stjärnor vi fostrat. Ishockey är en annan sport där Sverige varit väldigt framträdande och ständigt har ett par spelare i den yttersta världstoppen, men det finns ett par sporter där vi halkat efter lite.

Det var bättre förr

En genre inom sporten där vi var bättre förr var bilsport. Inom formel 1 hade vi exempelvis Ronnie Peterson som totalt vann tio lopp och stod på prispallen hela 26 gånger. Dessvärre förolyckades han endast 34 år gammal under en olycka i Monza år 1978. Sedan 1978 har mycket vatten runnit under broarna och både vanliga bilar och formel 1-bilar har utvecklats kraftigt. Äger man en skåpbil och känner att den behöver en rejäl förändring rent inredningsmässigt kan worksystem hjälpa dig med din fordonsinredning.

En annan sport där Sverige var bättre förr är utan tvekan tennis. Björn Borg hade sin framgångsrika era där han bland annat vann hela 5 raka Wimbledonturneringar och totalt hela 11 Grand Slam-turneringar. Han var även rankad som världsetta. Mats Wilander är en annan svensk som var väldigt framgångsrik inom tennis. Det är faktiskt så att Wilander lyckades vinna 7 Grand Slam-turneringar och även han var rankad som nummer 1 i världen under en period.

Stefan Edberg ligger hack i häl med sina 6 Grand Slam-vinster där han faktiskt vann mot Mats Wilander i Australiska öppna i en helsvensk final år 1985. I tillägg har Stefan Edberg även vunnit 3 Grand Slam-titlar i dubbel. Värt att nämn är att även Stefan Edberg lyckades ta sig upp som världsetta under sin karriär.

Andra namn som har varit framgångsrika är bland annat Magnus Norman, Thomas Enqvist och Robin Söderling. Nämnas bör även Jonas Björkman som faktiskt legat så högt som fyra på världsrankingen, men har sina största meriter inom dubbeltennisen där han vunnit hela 9 Grand Slam-turneringar och även legat etta på världsrankingen i dubbel. För att ens ha en chans att uppnå liknande meriter måste man se till att man tränar och äter rätt för att kroppen ska kunna optimeras för de stora tävlingssammanhangen.

Nutid och framtid

För närvarande har vi i Sverige inte så många tennisspelare att vara stolta över. Det är ingen av de nu aktiva svenskarna som ens är och nosar på världstoppen. För närvarande är det bröderna Ymer (Mikael och Elias), som är de två bäst rankade svenskarna, Mikael på plats 76 och Elias på plats 186. Så återväxten efter vår storhetstid med Borg, Wilander och Edberg har verkligen stagnerat. Med det sagt innebär det inte att vi aldrig kommer få fram bra tennisspelare igen. Det kommer garanterat att dyka upp en stor svensk talang som kommer ta tennisvärlden med storm i framtiden. Frågan är bara när. Den som väntar får helt enkelt se.

galore