Träning är bra för att få en bättre hälsa och bygga upp sin styrka i kroppen. Men träning kan tyvärr också leda till problem i form av överbelastningsskador och akuta skador. Här går vi igenom hur du kan undvika skador när du tränar padel.

Padel har blivit en oerhört populär sport som lockar vanliga motionärer. Det är en rolig och social träningsform där det går att vara med utan att ha tagit lektioner i flera år. För att undvika att bli skadad av padelträning gäller det att ha bra utrustning. Ett padelracket av bra kvalitet som passar storleken på din hand är viktigt att ha. Hos Rocket Padel hittar du padelracket som passar dig oavsett om du är nybörjare eller proffs.

Även skorna är viktiga när du spelar padel. De ska sjävklart vara bekväma och sitta stadigt på dina fötter. Sulan bör ha ett bra grepp och de bör ge vristen stöd eftersom padel innebär förflyttningar fram, bak och i sidled.

Variera träningen

En av de vanligaste skadorna när det kommer till överbelastningsskador är att träningen blivit alltför ensidig. Egentligen spelar det ingen roll vilken typ av sport du ägnar dig åt. Tränar du bara en sak dag ut och dag in kommer kroppen till slut att protestera. Med andra ord behöver du variera träningen. Till exempel kan du träna styrketräning på gym eller besöka simhallen för ett simpass. Även cykling eller lugn löpning ger välbehövlig variation från padelträningen. Välj en sport som du tycker är rolig och som fungerar tidsmässigt med livet i övrigt.

Rätt teknik och utrustning förebygger skador

Vanliga överbelastningsskador inom padel är smärta i axlar, armbåge och ont i knäna. För att förebygga denna typ av skador gäller det att ha rätt teknik. Ta gärna några privatlektioner för att få individuella råd om hur du kan förbättra din spelteknik.

Även utrustningen är förstås viktig. Se till att exempelvis ditt padelracket inte är för tungt för dig. Ytterligare en avgörande punkt är att träna upp din kropp på rätt sätt. Det gör du genom att träna styrkan i hela kroppen samt förbättra rörligheten i höft- och fotleder. Fokusera på styrkan i underarmarna, skuldrorna och i ben samt bål.

Akuta skador inom padel

Även om överbelastningsskador är vanligt så förekommer även akuta skador inom padel. Det kan handla om ögonskador, en stukning eller ett olyckligt fall. Att ha skyddsglasögon är därför ett bra tips liksom att ha skor som ger bra fäste i underlaget.

Direkt vid uppkomsten av en akut muskel- eller senskada är det bra att kyla den med is samt att ha den skadade kroppsdelen i höglägen. Vid denna typ av skada bör du vila ungefär tre till fem dagar från träning.

galore