Det diskuteras ofta på olika hälsoforum och i hälsotidningar om frukt ska ses som godis eller som någonting hälsosammare. Det korta svaret hos alla experter verkar fortfarande vara att man lugnt kan fortsätta frossa i frukt, men gärna i måttliga mängder.

Skillnad på socker och socker

Även om det är socker som är boven, då vi smäller i oss lösgodis och frukt också innehåller detta, är det lite skillnad på hur det är sammansatt. Vanligt socker, så kallat vitt socker eller sackaros, påverkar kroppen på ett annat sätt. Oavsett om man äter frukt eller godis, kan ett energiöverskott leda till att vi går upp i vikt. Fördelen med frukt är dels att vi blir betydligt mättare av dem, dels att de innehåller mängder med vitaminer som vi måste ha. Frukt bör alltså mer ses som mat och inte vara i samma kategori som godis.

Största boven i dramat

Den största boven är förmodligen läsk, som ju kan ses som godis i vätskeform. Läsk är inget vi dricker för att vi näringsmässigt måste ha i oss det. Innehållet är ofta ordentligt sockrat och istället för att bli mätta kan det tvärtom öka hungerkänslorna. Sockerenergin i läsk och godis, lagras som fett i kroppen om vi inte gör oss av med det, genom exempelvis att röra på oss. Äter man måttliga mängder riskerar man dock inte att gå upp i vikt, om man i övrigt rör sig och äter på ett hälsosamt vis. Äter man en frukt som mellanmål kan man komplementera med något fett och/eller proteinrikt för att bli mer mätt. En naturell yoghurt, eller ett kokt ägg kan fungera utmärkt till detta.

Vilka är de bästa frukterna vid träning?

Bananen har länge varit en klassiker i omklädningsrummet efter ett avslutat pass. Bananer kan vara praktiska och innehåller kolhydrater som laddar upp kroppen på ett bra sätt. Men nästan vilken annan frukt som helst, kommer göra samma nytta. Det kan dock var kladdigare att skala apelsiner, eller skära i en kiwi. Vill man äta mer miljömässigt hållbart, kan svenska frukter som äpplen och päron vara att föredra. Den som vill ha ett perfekt och hälsosamt snack efter träningen bör också kika närmare på nötter och torkade frukter. Det finns olika nötblandningar som innehåller både nyttiga fetter, kolhydrater och proteiner, vilket kan vara helt perfekt efter träning. Äter man nötter kan man med fördel välja osaltade.

galore