Det finns en hel del nya spännande trender inom löpningen, som det lönar sig att har särskild koll på. Just själva intresset för löpning verkar hela tiden öka, men formerna för exakt hur människor löptränar, verkar ändras hela tiden. Här är några av de senaste samtalsämnena:

Löpning allt mer för de äldre

Det blir allt vanligare att även den äldre delen av befolkningen hakar på löptrenderna. Det finns ofta en hel del personer med ansenlig ålder, i de olika grupperna vid exempelvis ett maraton. Det är inte längre ovanligt att vissa deltagare når en ålder en bit över 85 år, och resultaten är inte heller helt fy skam. Det är 40-talisterna som driver på rekordökningen av de mer ålderstigna deltagarfälten i olika löpartävlingar. Det återstår att se om återväxten hos övriga generationer kommer ha samma effekt, men just nu är trenden klar: Löpning är även för de äldre!

Löpning och miljön

Även om löpning i sig inte är skadligt för miljön, snarare tvärtom, satsar nu många event och tillverkare av löparkläder hårt på miljömedvetenheten. Många av de stora klädtillverkarna inom sportmode, använder numera minimalt med giftämnen och behovet är påtagligt större hos konsumenterna. Det lönar sig att titta efter extra noga, att löparkläderna verkligen är miljövänliga, om man vill vara trendig i spåret. Märken som Reebok och Adidas har slutat använda plastpåsar, något som kan minska problemet med all plast som annars hamnar i haven. Något som svenska Naturskyddsföreningen ofta påpekar. Man arbetar även med att minska andelen spillmaterial, då man tillverkar löparskor.

Skippa bilen, på med löparskorna!

Andelen människor som väljer att springa till arbetet ser också ut att öka och det är helt trendigt med att ha med sig ett extra ombyte kläder. Allt fler arbetsgivare erbjuder dusch- och omklädningsrumsmöjligheter till sina anställda. Just jobbpendlandet med bil står för en stor andel av avgasutsläppen varje år, så om fler börjar springa eller gå till arbetet, har det en stor positiv påverkan.

Löpning för öronen

Till sist, den som vill vara ett med det senaste inom löpningen, bör börja med poddlyssning. Det finns en växande skara med roliga och informativa löparpoddar att välja emellan. En fördel med poddlyssning är att man kan lyssna medan man springer, förutsatt att det inte finns biltrafik närvarande. Även marknaden för trådlösa hörlurar, som är framtagna för löpning, har verkligen exploderat de sista åren.

galore