För den som just börjat med löpning finns här en minimanual i hur man bäst kommer igång och håller sig på topp inom löpningen. Löpning är en relativt enkel sport och ibland är det dumt att göra det krångligare än vad det är. Här delges några bra tips och förhållningssätt som kan underlätta en “karriär” som motionslöpare!

När det kommer till träningen

För nybörjaren och den som befinner sig på medelnivå, gäller egentligen samma sak. “Håll det enkelt”. Det viktigaste är att ha tålamod och låta kroppen få vänja sig vid belastningen. I början är det smartare att hellre ta det lite för lugnt än lite för hårt. Den som är skadad kan inte springa alls, och kommer att komma långsammare framåt än den som tar det lite lugnare med stegringen av träningen. Det tar minst 4 veckor för en nybörjare, innan löpningen på allvar kan börja ta form. Det är främst senor och benvävnader som behöver vänja sig vid de nya belastningarna. Så här i början kan passen vara omkring 30 min, och man bör inte vara rädd för att ta en gångpaus under sina rundor. Tre löppass i veckan, är fullt tillräckligt för personer på medelnivå. Enklast är att lägga upp det i ett längre pass (i tid) och ett kortare men snabbare pass. Det tredje passet kan vara en kombination av kortare spurter alternativt lätt jogg.

När det kommer till variation

Löpning kan verkligen gå hårt åt både ryggen och knäna. Genom att byta underlag kan kroppen få den vila som behövs. Prova att lägga vartannat pass i skogsmiljö och vartannat i stadsmiljö. Det här ger även en bra variation för löpningen i stort, som känns betydligt roligare. Sommartid kan det även vara idé att lägga in annan träning i löppassen, såsom styrketräning eller varför inte en simtur i en sjö, efter avslutat löppass.

galore