De flesta är säkert fullt medvetna om att man får en bättre kondition av löpning. Men det är faktiskt inte bara flåset som blir bättre och forskarna hittar allt fler anledningar till varför man bör ge sig ut i löparspåret. De senaste rönen visar att löpning har lika stora goda hälsoeffekter på det mentala planet som på det fysiska. Här är några områden som påverkas till det bättre.

Musklerna och blodet

Med löpning så är det främst benmuskulaturen som byggs upp märkbart. Man kan dock inte förvänta sig en särskilt stor effekt, då löpning inte ger lika stor belastning, som exempelvis tyngdlyftning, för att bygga stora benmuskler. Men benen blir vältränade och uthålliga. Eftersom hjärtat får pumpa hårdare då kroppen springer, tränas även den förmågan, vilket resulterar i en lägre vilopuls då man vilar. I det långa loppet kan detta sänka blodtrycket och ge en bra blodcirkulation i kroppen allmänt. Har man högt blodtryck bör man dock rådfråga en läkare, hur man bäst lägger upp löpträningen.

Lungorna

De kanske mest uppenbara organen som påverkas av löpning är lungorna. De flesta har nog varit med om hur man flåsar uppför trappor, när konditionen är dålig. Vartefter man löptränar blir andningen mer effektiv. Det är helt enkelt syreupptagningsförmågan som förbättras. När man konditionstränar blir de så kallade mitokondrierna fler, och det ökar kroppens förmåga att bränna energi. Den som inte sprungit på ett tag kan dock uppleva att man hostar rejält mycket till en börja, då kroppen verkligen rensar rent i lungorna. Under vintertid kan den torra luften även påverka att det uppkommer problem som tillfällig ansträngningsastma.

Träning för hjärnan

Det många inte tänker på är att löpning faktiskt är en riktig hälsokur för hjärnan. Inte bara hjälper det till att syresätta den, utan löpning sätter också igång bra hormoner som får oss att känna oss på gott humör. Enligt forskning har det även en påvisad positiv effekt på minnesförmågan, vilket test på möss bland annat visat.

Slippa förkylningar

Immunförsvaret är en annan stor deltagare, på listan över vilka som mår bra av löpning. Den som konditionstränar kan enligt vissa studier minska risken för att insjukna i förkylning med nära 50 %. Det måste dock tilläggas att detta inte gäller om man tränar för hårt, då kan man istället öka risken att insjukna. Kroppen får alltså inte pressas för hårt, för att få en boost mot infektioner. Den som tränar regelbundet vet också hur irriterande det är, att inte kunna träna på grund av en förkylning. Detta gör säkerligen att löpare är mer angelägna om att exempelvis tvätta händerna och undvika att få smitta på sig, vid stora folksamlingar under vintertiden.

Stärker skelettet

Löpning gör på flera olika sätt skelettet starkare. För en stor del av populationen innebär det att benskörhet kan minska och att benmassan faktiskt ökar. Äter man därtill en sund diet, så kommer skelettet att hålla sig friskt och starkt.

galore