Förlorar man muskler om man inte äter direkt efter träning? Är kaffe dåligt för träningsresultaten? Måste man dricka proteinrika produkter? Det finns en hel del frågor, och för den delen myter, kring hur vi bör äta eller inte äta då vi tränar. Här är 5 vanliga myter:

1. Man måste äta alldeles direkt efter träning

Den här myten är delvis sann. Det finns studier som visar att om man inom trettio minuter får i sig protein efter avslutat träningspass, så minskar muskelnedbrytningen snabbare. Frågan många kritiker ställer sig är: hur vet kroppen att träningen är över? När ska dessa trettio minuter egentligen inledas? Kolhydrater räcker det att fylla på senare och har inte samma känslighet om man inte ska träna mer, senare samma dygn. Det är i det stora, inte helt avgörande när man får i sig proteinet, utan det viktiga är hur mycket man får i sig sett över hela dagen. I Sverige får vi i oss tillräckligt med protein genom maten och särskilda produkter är inte en absolut nödvändighet.

2. Den som styrketränar måste ta proteinpulver

Falskt. Det finns tillräckligt med proteiner i den mat vi normalt äter. Proteinpulver kan dock vara en praktisk lösning för en del som tränar mycket och gärna vill få i sig proteiner direkt efter avslutad träning. För nästan alla är det fullt tillräckligt med vanligt vatten och/ eller en frukt som mellanmål samt vanlig mat inom två timmar efter ett träningspass.

4. Den som tränar måste äta vitaminpiller

Detta är falskt. Visserligen kan behovet öka och det kan säkert vara smidigt att äta vissa vitaminer som piller. Men idrottare äter överlag mer mat, för att orka träna, och får då i sig mer vitaminer. Det är sällan man hittar vitaminbristen hos dem som idrottar och äter sunt.

5. Kaffe driver vätskan ur kroppen

Falskt. Kaffe påverkar inte vätskebalansen nämnvärt och tillför istället mer vätska än det driver ut. Det bästa man kan dricka då man tränar är dock vanligt färskt vatten. Koffeinet i kaffet kan verka uppiggande och påverka träningsresultaten litet grann. Den som vill ta sig en kopp innan träningspasset har inte så mycket att förlora, men känsliga personer kan få sömnproblem om man inte är van kaffedrickare. Drycker med mycket höga koffeinnivåer, kan påverka sömnen negativt då de innehåller upp till flera koppar kaffe, då det kommer till koffein.

galore