Det är populärt bland många som går och tränar att önska sig att man hade synliga magrutor under tröjan. Det är inte så konstigt, då vi bombarderas med sådana bilder konstant på den vita duken och i reklam. En actionhjälte eller en modell, ska ha hårda synliga magmuskler som sticker fram. Men är det ett tecken på att man är vältränad? Är det ens möjligt för alla att få ett six-pack?

Inte så bra markör

Att ha synliga magrutor är i sig inte ett tecken på att man är vältränad. Alla människor har magmuskler, men de döljer sig under ett lager av fettvävnad. Kroppen är ganska duktig på att lagra fett just i områdena kring magen, både hos män och hos kvinnor. Den som vill ha synliga magrutor bör ha en fettnivå under huden kring 10-15 % för män, och 20-25 % för kvinnor. Det är dock alldeles vanligt att vältränade har nivåer mellan 20-30 %. Det beror på vilka orsaker man har för att träna. Att gå under 10 % för män, respektive 20 % för kvinnor, anses inte vara optimalt för hälsan, eller ens nödvändigt.

Situps eller inte

Magmuskler tränas som vilken annan muskelgrupp som helst. Man måste alltså stimulera dem med gradvis ökande belastning, för att muskelfibrerna ska blir grövre. Att göra 100 situps om dagen, kommer inte i sig att ge varken synliga magrutor eller göra dem större. Man kan hålla en hantel under hakan för att åstadkomma mer motstånd.

Köket viktigare

Man brukar säga att six-packs görs i köket och inte i gymmet. Det är sant, då det för de flesta hankar om att få bort underhudsfettet på magen, snarare än att enbart träna musklerna under. De flesta kan få ett six-pack, men det är förmodligen smartare att satsa på att träna hela kroppen och inte stirra sig blind på en enda muskelgrupp.

galore