Tänk att få träna och leva hälsosamt på arbetstid – en dröm för många. Om ditt stora intresse är sport och hälsa finns det flera jobb som du kan satsa på. Då det är ett intresse som ökar i alla åldersgrupper, är det en växande bransch.

Eget företag inom sport och hälsa

Många jobb inom sport och hälsa kräver att du är egenföretagare – vilket sällan är ett problem, då både sportfantaster och egenföretagare är drivna och resultatinriktade personer. Det finns olika slags företag som du kan driva inom sport och hälsa, både små och stora. Vad du ska satsa på beror både på efterfrågan och din egen kompetens. Om du tycker om gym och fitness, kan du antingen starta ett träningscenter eller arbeta som PT, personlig tränare. Om du trivs med att möta människor en och en, eller att undervisa, kan det vara bättre att satsa på att arbeta som PT och grupptränare, än att starta ett helt gym. Om du däremot tycker om att ha många bollar i luften och att fokusera på uppgifter, är du den perfekta fitnesscenterägaren. Ett tips kan också vara att starta ett sportcenter tillsammans med en sportälskare, men som har lite annorlunda personlighet: en människoorienterad och en uppgiftorienterad person kan vara det bästa teamet. Oavsett vilket slags företag som du tänker starta, eller om du redan har ett företag, kan du fixa flexibel kredit hos https://www.capcito.com/sv, så har du alltid likvida medel och ditt företag kan växa i lugn och ro. Du kan också starta en sportaffär, eller i alla fall vara franschisetagare åt en känd sportkedja. Det ger förvisso inte möjligheten att träna på arbetstid, men du får ger råd och vara i “sportvärlden” på vardagarna och testa all ny utrustning, så klart.

Anställd

Det säkraste sättet att få jobba med sport och hälsa är att utbilda sig till idrottslärare. Det är också ett yrke som du kan ha oavsett var i landet du bor – Årjäng eller Stockholm spelar ingen roll. För att utbilda dig till lärare måste du först gå på lärarhögskolan, t.ex. på Stockholms Universitet, och du bör läsa två ämnesinriktingar. Då det råder lärarbrist i Sverige, kan du ofta testa på att jobba som idrottslärare på en skola för att se om det är ett jobb som passar dig. Det är inte heller ovanligt att du faktiskt kan få betalt av din kommun för att utbilda dig till lärare och studera på distans. Som idrottslärare håller du främst praktiska idrottslektioner, men det ingår också vissa teoretiska inslag. Du slipper alla nationella prov och har inte heller lika mycket att rätta som en svensklärare. Många barn och ungdomar älskar idrott, vilket gör det extra trevligt att arbeta som idrottslärare.

galore